Tych produktów nie wolno mrozić. Na liście majonez i niektóre napoje

Dodano:
Zamrażarka Źródło: Shutterstock / hedgehog94
Mrożenie to jeden z najpopularniejszych sposobów przechowywania żywności. Jednak nie wszystko można zamrozić – chodzi nie tylko o konsystencję produktów, ale też o bezpieczeństwo żywności.

Mrożenie żywności nie zawsze się sprawdza i nie zawsze jest bezpieczne. Jeśli lubisz mrozić dosłownie wszystko, sprawdź, co jest na zakazanej liście.

Te produkty nie nadają się do mrożenia

Lista jest długa, ale tak naprawdę to po prostu produkty delikatne, które mają wysoką zawartość wody. – Spośród warzyw i owoców niewskazane jest mrożenie takich produktów jak melon, arbuz, pomidor, ogórek, sałaty, które tracą swoją jędrność, a często i smak. Przetwory mleczne takie jak jogurty czy śmietany, ser żółty i biały mogą utracić swoją konsystencję i po rozmrożeniu nie będą nadawały się do spożycia – tłumaczy Klaudia Wiśniewska, dietetyczka z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, cytowana przez Serwis Zdrowie PAP.

Na czarnej liście znajduje się także majonez i wszelkie sosy na bazie majonezu. Po rozmrożeniu majonez rozwarstwi się, będzie nieapetyczny i wodnisty. Swoją teksturę po rozmrożeniu tracą również ugotowane ziemniaki, kasza, ryż czy makaron. Do zamrażarki nie należy wkładać także surowych jaj w skorupce, gotowanych jajek oraz napojów gazowanych (to ostatnie z kolei grozi eksplozją w zamrażarce).

Swoją listę produktów, których nie należy zamrażać, opracowali także specjaliści z Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). Na liście obok wymienionych już produktów są także wszelkie kupne dania gotowe, w tym te z dodatkiem mięsa czy wszelkie sałatki (w tym różnego rodzaju sałatki makaronowe, czy sałatki z dodatkiem mięsa, czy np. tuńczyka). Nie należy także mrozić pasteryzowanych jaj w płynie lub ich zastępników (gotowe pasteryzowane jaja, np. same białka, są często wykorzystywane w cukiernictwie).

Tych produktów pod żadnym pozorem nie zamrażaj

Nigdy nie wolno ponownie mrozić raz rozmrożonych produktów. Taki zabieg grozi zatruciem, ponieważ sprzyja namnażaniu bakterii (dlatego m.in. kupne mrożonki, które lekko rozmroziły się podczas transportu do domu, najlepiej zużyć od razu). Warto też zwrócić uwagę przy zakupie mięsa czy przede wszystkim ryb – czy nie jest to produkt rozmrożony. Jeśli tak, nie należy go już ponownie mrozić w domu, a zużyć od razu.

Źródło: smaki.pl, FDA, Serwis Zdrowie PAP
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...